Akumulacija metadona u telu i "nove regulative" ?

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
tend
Posts: 2
Joined: Thu Oct 24, 2019 12:44 pm

Akumulacija metadona u telu i "nove regulative" ?

Post by tend »

Poštovanje svima!

  • 1
Duže vreme već čitam i pregledam Vaš forum, pa sam hteo da se priključim diskusijama posle toliko godina. Nerado ovo radim, ali, valda je anonimnost i slično( ukoliko ja drugačije ne kažem) zagarantovana. Što zbog posla, što zbog stigme oko same terapije. NAŽALOST

Naime imam 29 godina, i nekih 10-tak godina sam na terapiji metadonom. Radim, u svojoj struci (IT), i imam sasvim normalan život- osim te potrebe da ujutru do 8-9 max. (što zbog sebe i navike vrv, što zato što telo traži, što zbog radnog vremena). Zanima me, pošto sam pričitao par članaka i neke "Upute o leku", "Uputstvo za korisćenje leka" i sl. gde se spominje da metadon ima kumulativno dejstvo. Dakle, primera radi, ukoliko ste ga pili par godina, on se u telu "taloži" te interval između doza može da bude i po 4 dana a da čovek još ne uđe u pravu krizu.

Zanima me da li je ovo još jedan od mitova, ili ima nečega u tome- ja konkretno mislim da ima- e, sad, koliko, šta i kako; voleo bih da čujem vaše mišljenje.
  • 2
Od nedavno u Domu Zdravlja gde dobijamo svi svoje terpije, na e-recept, od nedavno su počela neka "nova pravila". Prilično ugrožavaju pravo na privatnost između pacijenata i lekara, zaštitu podataka o ličnosti i stvaraju jako veliku konfuziju kod nas koji primamo terapiju i situacije gde apotekar(ka) ima pravo da ne izda lek iako je on ispisan i stoji na kompjuteru da je tamo i ispisan.
Da objasnim:
Imamo situaciju gde na osnovu ne znam čega nadležan Dom Zdravlja u kome se vrše sada i testriranja kao i kontrole kod psihijatra (koji može i da Vas uvede u sub. terapiju metadonom- što je redak slučaj ali može bilo je slučajeva) i gde imamo odmah jednu "ispostava Državne Apoteka" koja je u blizini samog DZ-a, iako je druga( glavna) samo na 300-500 metara možda- koja izdaje lek na osnovu e-recepta, a recepte ispisuje lekar na osnovu mišljenja, tj. izveštaja lekara specijaliste u ovom slučaju psihijatra.
- E sad, iako i ovako se "otkriva" ko je na metadonu pred svima kada sestra izvadi veliku crvenu knjigu i na njoj fontom od 120 (ogromnim slovima pise) "METADON", ulazi kod lekara koji ispisuje metadon za pacijenta. Naime, od nedavno samo izabrani lekar je mogao da ispisuje terapiju. Mogao si "čak" i ući i da te ona "čak" i pita kako si, da li si ok, treba li nešto u tom smislu medicinskom i sl... Što bi trebalo da bude "MUST"! Ali nije....
Sada, po nekom novom "pravilu kako sestre kažu" svi oni koji su na metadonu, moraju da dodju ujutru (od 7) kako bi se ispisivanje terapije i podizanje odradilo do 12-1 maximum, nisam siguran šta mi reče. Ali taj neki protokol. Ukoliko je doktor- doktorka u poslepodnevnoj smeni (izabrani lekar) onda lek ispisuje "ambulantni lekar" tj. lekar koji se tamo zadesi i koji je voljan to da uradi što pre. (realno)
E sad, tu izmenama nije kraj. Apoteka ima sad neki papir, sa tabelom gde stoji gore IME I PREZIME PACIJENTA, SIFRA DIJAGNOZE, LEK, BR. LK, BR. KARTONA, LEKAR, KOLICINA i RUCNI POTPIS PACIJENTA. (ukoliko ste npr na 120 kapi, 4 bočice npr.) potrebno je da stavite 2 potpisa, ukoliko ste na 7 onda 2+2+2+1 - dakle četiri potpisa ručna pri preuzimanju, i uzimanje lične karte kako bi apotekar-ka upisala br. lk. Vaše ime i prezime.
- Takodje, iako se dogovorite sa lekarom da ćete biti odsudni dana kada se podiže metadon, praktično je ne moguće bez poziva lekara apoteci da potvrdi da može da izda lek koji joj stoji na ekranu da je ISPISAN! Dakle, ukoliko podižete metadon četvrtkom i u četvrtak idete za Beč, ne možete da stignete jednostavno da podignete terapiju tog dana, jedino dan ranije, morate otići kod izabranog lekara, njemu objasniti o čemu je reč, i ukoliko se SMILUJE (a mora po zakonu "de fakto"), onda Vam ispise. E sad, onda morate da zamolite lekara da NAZOVE apoteku koja je jedna u istoj zgradi samo druga ekstenzija linije na telefonu... I tako onda lekar mora da nazove i kaze taj i taj pacijent je dobio danas terapiju jer ______ i ne moze u cetvrtak ili datog dana da podigne terapiju. Kada je to uradjeno, tek onda apotekarka može da izada uz napomenu: "Samo ti si danas dobio i ...." dobijete pogled kao da ste ubili nekoga i gomilu osuda od strane drugih apotekarka...Uzas.


Pitanje:
Da li imate Vi slična iskustva, Vi koji dižete metadon na e-recept u Domu Zdravlja i koja je procedura kod Vas?P.S: Mi radimo kontrole na svaka 2 ili 3 meseca.
Post Reply