buprenorfin i trudnoća

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
nanana
Posts: 47
Joined: Sat Feb 18, 2012 12:18 am

buprenorfin i trudnoća

Post by nanana »

Pozdrav,

na buprenorfinu (prvo subutex, pa suboxon i sada bupre. alkaloid) sam nekoliko godina, doza varira između 4-8mg; trenutno sam na 4mg. Trudna sam, drugo tromjesečje. Trudnoća je planirana, uz potporu psihijatra, infektologa (nažalost tu je i hcv), ginekologa itd. Sve teče planski i uredno je. Jedino me brine kako ću proći na porodu i poslije dok budem u rodilištu jer će to sve bit liječnici koji me ne poznaju i, naravno, uredno imaju svoje predrasude.

Zanimaju me iskustva žena koje su bile u istoj situaciji:

-kakav je bio odnos osoblja općenito?

-da li su doktori (pedijatri prije svega) odobravali dojenje? Iako svjetska zdravstvena organizacija preporučuje poticanje dojenja kod hcv poz majki na buprenorfinu, načula sam da kod nas pedijatri stvaraju probleme i vrše pritisak na majke da djecu hrane na bocu.

-da li se kod bebe ispoljio apstinencijski sindrom? ako ima majki koje su bile na bupu tokom trudnoće, molila bih da se jave i napišu na kojoj su količini bile, da li je dijete imalo NAS, te koliko je moralo ostati u bolnici. meni doktori govore da na ovoj količini najvjerojatnije neće doći do apstinencijskog sindroma, nadam se da tako i bude, ali ipak bih se pripremila i na najgoru opciju.

Znači, mame (bivše) ovisnice, molim vas javite se sa svojim iskustvom... :heart:
nanana
Posts: 47
Joined: Sat Feb 18, 2012 12:18 am

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by nanana »

hajd kad se nitko ne javlja, napisat ću ja barem kako sam do sad prošla, tako da buduće trudnice nađu bar neke informacije...

jako me bilo strah pričati sa ginekologom i reči mu istinu o sebi, zato sam se dobro iznenadila kod prve posjete jer je gin bio sasvim ok i tretirao me kao i bilo koju drugu trudnicu. u biti svi dr oko mene su bili više nego uredni; dr. opće prakse, gin, psihijatar i infektolog. potrudila sam se i da dođe do njihove međusobne komunikacije što je također jako bitno jer sva ta stanja ipak nisu odvojena, nego utječu jedno na drugo.

ugl. što se trudnoće tiče, sve je ok, beba je propisne veličine, težine i oblika :). pričala sam sa psihijatrom i ginekologom u vezi dojenja; psihijatar kaže da nema nikakvih problema, te da bi to bilo pozitivno; ginekolog s druge strane kaže da bi bilo najbolje donijeti neku preporuku od infektologa, obzirom da je to još uvijek tema o kojoj se ne slažu svi sto posto.

znači jedino što me još uvijek brine je šta će biti na porodu tj poslije; ako dijete ostane u bolnici, da li ću ja smjet bit uz njega (ili nju); koliko dugo traje tretiranje NAS-a (buprenorfinskog) itd itd

eto, toliko za sad, poz
User avatar
MaXX
Posts: 45
Joined: Mon Jul 23, 2012 11:27 am

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by MaXX »

Pozz,
prijateljica je bila u situaciji kao ti,mogu podijeliti sa tobom sto znam i sto sam citao o suboxonu (koristim ga 7-8 mjeseci)i vezano je za trudnocu.Cinjenica je da on nazalost jos uvijek nije ispitan do kraja kada se prica o trudnoci-iz tog razloga savjeti svjetskih zdravstvenih organizacija su da,ukoliko je to moguce,u periodu trudnoce se predje na metadon.Ovo ne znaci da je suboxon los-znaci da se o metadonu zna kako djeluje na majku i na dijete.
Provjeri ovo sa svojim doktorom obavezno i bilo kako bilo kada se budes poradjala obavezno upoznaj tim ljekara i svaku sestru bukvalno sa tim da si na lijecenju i sta uzimas.Pravo je vazno da se bebi pomogne po rodjenju jer ce imati krize od 3 do 7 dana,na vrhuncu nakon 72 sata.U krizi moze imati povisenu temperaturu a obavezno bebe vise placu,povracaju,imaju proljev i izgube na tezini vise nego inace(generalno se izgubi na tezini po rodjenju,kod ovih beba je samo to vise ).Infuzija,inkubator,od ove prijateljice su malu hranili na cjevcicu jer nije mogla da pije mlijeko-posljedica krize.Sreca je bila sto je curica-po rodjenju su sve curice mnogo otpornije od djecaka,to je i naucno dokazano.
Vani se daje metadon bebama po rodjenju,u kapima bukvalno se radi i pomaze im,ne znam da li kod nas sada rade to-do prije pola godine kada je ona radjala nije bilo.
Bebu treba mnogo vise paziti,ti moras prije svega paziti sada na sebe jer prijevremeni porod je cesta karakteristika kod ovisnica a to samo po sebi nosi masu problema.Znaci cuvaj se sekiracije,stresa i svega!
Dalje,u krizi ne smijes biti,ako si ti u krizi i beba je u krizi i to goroj puno,sve dozivljava gore od tebe.Preporucuje se da se substitucija smanji generalno sto vise moze-ali da nema krize.Logicno,da bi i beba imala sto manju krizu.
To da nece imati krizu je totalna glupost-hajde samo malo logike,raste i razvija se u tebi sa supstancom,kako ti upadnes u krizu bez supstance-zasto beba nece?Suboxon i to dojenjem prolazi mlijeko i u procesu dojenja se prenosi-ali dojenje preporucuju jer navodno to sto se prenosi nije u velikim kolicinama. Na internetu dosta o ovome sto sam pisao:


http://www.suboxoneassist.com
Ludim smatraju onoga čije se ludost ne poklapa sa ludošću većine.
Sigurd Hoel
User avatar
demijan
Posts: 858
Joined: Wed Dec 21, 2011 4:57 pm

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by demijan »

hajd kad se nitko ne javlja
ja iskreno ne smem ni da se javim ovo mi je suvise skakljivo da ne izlupam neke pogresne informacije...evo koliko sam video maxx je dao neko svoje iskustvo i saznanja...
Sve dok si mek, drugima će biti ugodno gaziti po tebi...

Citat:"Ptica se probija iz jajeta. Jaje je svet. Ko zeli da se rodi, mora razoriti svet.
User avatar
ziki
Posts: 1029
Joined: Thu Nov 03, 2011 11:29 am
Location: Motherland-SRB

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by ziki »

Pa pise u uputstvu za koriscenje da je zabranjeno koriscenje buprenorfina u trudnoci.
Kakve lekarske organizacije, misljenja itd...pise u uputstvu i podvuceno je.
Dali to dotle ide da se ovde traze takve informacije, idi kod lekara i pitaj smem ili ne smem.
...
User avatar
majka NS
Posts: 215
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:58 pm

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by majka NS »

Ovako to izgleda ... kad je neko navučen na bup. sub. ... ... zbogom pameti... Nju ne brine što je ona godinama navučena, i nije joj palo na pamet da se skine... verovatno se boji krize, ali zato dete koje nosi ... na zadnjem mestu se pita hoće li dete kad se rodi, imati krizu... ne i neće... Nije joj palo na pamet da leči hepatitis (naravno, prvo se treba skinuti i biti čist odrejeno vreme),...i da li će ga preneti na dete... ... ... na šta joj liči jetra i ... ... ...
Napisala je na početku teme:
nanana wrote:Trudna sam, drugo tromjesečje. Trudnoća je planirana,..
nanana wrote:Jedino me brine kako ću proći na porodu i poslije dok budem u rodilištu jer će to sve bit liječnici koji me ne poznaju i, naravno, uredno imaju svoje predrasude.
Tipično narkomansko razmišljanje, ja pa ja... pa se tek zatim pita, tj. zanima je pod br.1.:
nanana wrote:-kakav je bio odnos osoblja općenito?
pod br. 2.:
nanana wrote:-da li su doktori (pedijatri prije svega) odobravali dojenje?...
pa se tek pod br. 3. zanima:
nanana wrote:-da li se kod bebe ispoljio apstinencijski sindrom?
nanana wrote:hajd kad se nitko ne javlja,
nismo se javljali iz pristojnosti, a ti kao "odgovorna majka" pre planirane trudnoće si trebala puno toga da saznaš i uradiš sa sobom... ... ... i sada ti neću reći šta mislim, šta ti misliš šta mislimo... ... ... Ja kad sam saznala da sam trudna, a bio je tek početak trudnoće, tog momenta sam ostavila cigarete, nisam želela da svom detetu naudim na bilo koji način, nikad to sebi ne bi oprostila... ... a ti.. .. .. .. jadno to dete ... ti ne želiš da prodješ kroz krizu, ali zato to dete ... ... ...
demijan wrote:
hajd kad se nitko ne javlja
ja iskreno ne smem ni da se javim ovo mi je suvise skakljivo da ne izlupam neke pogresne informacije...evo koliko sam video maxx je dao neko svoje iskustvo i saznanja...
ziki wrote:Pa pise u uputstvu za koriscenje da je zabranjeno koriscenje buprenorfina u trudnoci.
Kakve lekarske organizacije, misljenja itd...pise u uputstvu i podvuceno je.
Dali to dotle ide da se ovde traze takve informacije, ...
nanana
Posts: 47
Joined: Sat Feb 18, 2012 12:18 am

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by nanana »

draga gospođo, i svi ostali koji se nađete pozvani bavit se temama o kojim nemate pojma, niti ispravne informaciji (u biti nikakve, već samo predrasude), moram se javit i odgovorit na ovo vaše, krajnje bezobrazne ili barem nekonstruktivno obračanje meni. sram vas bilo!

prvo i osnovno, hepatitis se može liječit i na terapiji, al vi to ne znate, no zašto nešto znat, kad se tako lako može osudit unaprijed.
drugo, moj infektolog mi je savjetovao da prvo idem na trudnoču (ako već mislim imat još djece), pa zatim na liječenje. ni to ne znate, jer zašto nešto znat, informirat se i razmislit, ako već mislimo nekome dat savjet u vezi nečega ozbiljnog kao što je ovo.
treće, bupre se koristi u trudnoći širom svijeta, bez problema, pojavnost NAS-a je oko 40posto (imate MOTHER studiju ako koga zanima.
četvrto, ja sam o svemu što se tiče medicinskog djela jako dobro, odlično informirana i vrlo dobro znam u što sam se upustila, godinu dana sam istraživala sama, ali i u suradnji sa svojim liječnicima. pitanja koja sam postavila nisu se uopće odnosila na to da li se smije ili ne jer kao što rekoh to znam. i napisah- o svemu znaju sve i gin i infekt. i dr opće i psihijatar i svi su me poduprli u odluci; ali ne, pa oni nemaju pojma, bolje da su vas sve pitali, pogotovo neku samoprozvanu stručnjakinju koja na osnovu jednog slučaja (kao i svi mi uostalom) zna bolje od ljudi koji se time cijeli život bave. e baš zato što mi je medicinski dio jasan sam i pitala samo za ove druge stvari.

fuj fuj fuj

i ako hoćete znat, već imam djece, ni u jednoj trudnoči nisam pušila, pila ili bilo šta drugo. .... ma imala bih još dosta reč, ali vidim nema smisla, i ovo je sve napisano iz živčanluka, da sam razmislila ne bih ni pisala ništa. liječit svoje komplekse na drugim ljudima i na ovaj način lažni moral prosipat.... ma... ko je skonto skonto je
nanana
Posts: 47
Joined: Sat Feb 18, 2012 12:18 am

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by nanana »

hoćemo li nisko?? hoćemo kolko vidim. da ste tako dobra majka bili ne biste narkomana odgojili.

mislim stvarno, da ste mislili išta dobro postić sa svojim postom, sigurno se ne biste na takav način obračai. odvratno.
nanana
Posts: 47
Joined: Sat Feb 18, 2012 12:18 am

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by nanana »

i samo napomena za trudnice koje će možda ovo čitat, da se ne bi širile dezinformacije, ovo gore što je max napisao za krizu kod bebe, to nije normalna pojava takva kriza kako ju je on opisao. toliko je ekstremna da pretpostavljam da je majka ili bila na heroinu ili ga uz supstitut debelo uzimala sa strane.
i to da do krize mora doći isto nije istina. psihijatar (koji je vodio već desetke trudnica) mi je potvrdio ono o šansama 50 posto za neispoljavanjem nas-a. također i dio da su te bebe večinom manje težine i to, isto se odnosi samo na heroinske bebe. eto
User avatar
ziki
Posts: 1029
Joined: Thu Nov 03, 2011 11:29 am
Location: Motherland-SRB

Re: buprenorfin i trudnoća

Post by ziki »

evo ovo je iz uputstva buprenorfina

PRIMENA LEKA BUPRENORFIN U PERIODU TRUDNOĆE I DOJENJA
Posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom pre uzimanja ovog leka.
Ne uzimajte Buprenorfin tokom trudnoće, osim ako vam lekar ne kaže drugačije.
Ukoliko dojite ne smete uzimati Buprenorfin.

Znači lepo piše pitajte lekara, a kod dojenja nema Buprenorfin...
...
Post Reply