Pitanje za moderatore

Ovdje možete pročitati važna obavještenja koja je napisao administrator u vezi korištenja foruma. Molimo Vas da izdvojite nekoliko minuta i to pročitate, prije nego što počnete pisati na forum.

Moderator: sanela

Post Reply
Kan
Posts: 9
Joined: Mon Jun 20, 2005 2:00 pm
Location: Sarajevo

Pitanje za moderatore

Post by Kan »

Zanima me sta se desilo sa clanom "ime nije vazno"...jedno vrijeme je bio izuzetno aktivan, pisao, kritikovao i voljela sam citati njegove postove, imalo se sta procitati...odjednom kao da je u zemlju propao..

Na starom forumu imali ste pricu od clana pod imenom "Dilan dog" ili slicno, samo jedan post u kojem je pisao o svom zivotu...mozete li to prenijeti na ispovijesti ili negdje...nije lose za procitati.

Pozdrav
User avatar
sanela
Posts: 3912
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Post by sanela »

Draga Kan,

Ne znam šta se desilo sa Ime nije važno. On se registrovao na novi forum, ali vjerovatno nema vremena da piše. Ako se sjećate, prije novog foruma je rekao da nema više kompjuter, pa da će pisati od prijatelja... I ja bih voljela da se javi. Pa ako čita... :)

Što se tiče postova sa starog foruma... potrudićemo se da prebacimo i tu diskusiju. Ako još neko ima prijedloge za posteove koji bi se mogli/trebali prebaciti, nek napiše.

Sve najbolje,

Sanela
vlada78
Posts: 37
Joined: Mon Feb 20, 2017 3:24 pm
Contact:

Re: Pitanje za moderatore

Post by vlada78 »

Poštovana-i,prvo veliki pozdrav za Vas.Nisam znao pošto mi je glupo da pitam neke od ostalih članova foruma stalno se provlači reč"komuna" :?: stvarno neznam šta je to (mislim smisao te reči)?Jel to npr.bolnica kao što je Drajzerova kod nas mislim ovde u Srbiji ili nešto poput npr.Manastira Kovilje,Crna Reka(ali bez popa ubice)itd.Hvala unapred i sve najbolje.
User avatar
sanela
Posts: 3912
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Pitanje za moderatore

Post by sanela »

Komuna ili terapijska zajednica je mjesto gdje ovisnici borave od godinu dana pa duže kako bi promijenili svoje navike, obrasce ponašanja, stekli socijalne vještine, stekli radne, higijenske i druge navike koje će im pomoći da žive na drugačiji način - bez droge.
Zavisno od osnivača, komune mogu imati vjersku pozadinu, kao manastiri, Reto centar, Katoličke vjerske komune - kao u Međugorju ili mogu imati stručne radnike, psihologe, socijalne radnike i sl.
Suština je da ovisnici najviše jedan drugom pomažu, da su jedan drugom uzor, da razvijaju odgovornost prelazeći s jednog posla na drugi tako što su na višem stepenu odgovornosti. Uče se novim vrijednostima, npr. vjerskim.
U komuni nema lijekova. I dan se zasniva na različitim vrstama radno-okupacione terapije, molitve (ako je vjerska komuna) ili stručno terapijskog rada (razgovori i grupe sa psihologom, socoijalnim radnikom)
Nadam se da si dobio sliku o tome šta je terapijska zajednica.
Pozdrav
vlada78
Posts: 37
Joined: Mon Feb 20, 2017 3:24 pm
Contact:

Re: Pitanje za moderatore

Post by vlada78 »

Pozdrav veliki za Vas ,naravno shvatio sam o čemu se radi tu.Znači to je" komuna".Hvala Vam Sanela na detaljnim informacijama i sve najbolje.Pozdrav.
Post Reply