Poruke liječenog zavisnika

Na ovom forumu ćete moći čitati stručne tekstove u vezi narkomanije, tretmana i drugih srodnih tema. Korisnici foruma neće imati mogućnost komentarisanja tekstova.
User avatar
sanela
Posts: 3897
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Poruke liječenog zavisnika

Post by sanela »

Ovo sam našla na internetu, pa mi se učinilo interesantnim....

Poruke lečenog zavisnika M.Dj. 34 godine

1. Apstinencija je moguća!

2. Apstinencija je veliki posao. Svaki posao zahteva određen trud. Svaki uloženi trud rezultira uspehom. Apstinencija je uspeh. Dobitak i zadovoljstvo od apstinencije su neuporedivo veći i vredniji od uloženog truda. Kao kad osvajate najviši vrh. Uspon je naporan, ali zadovoljstvo, doživljaj i pogled sa vrha vredan je svakog napora. Budite na vrhu!

3. Apstinencija je mogućnost izbora. Možete apstinirati ili ne apstinirati. Svako ima pravo da izabere da apstinira. Samo što mnogi ne koriste to pravo. Uz komentar da mogu da apstiniraju kad god reše, upravo se nikada ne odluče na taj korak zato što apstinencija zahteva odlučnost i doslednost na koju morati biti spremni. Napravili ste pravi izbor, doneli ste pravu odluku ako ste izabrali apstinenciju.

4. Apstinencija je lična odluka. Sprovoditi ličnu odluku je neuporedivo jednostavnije i lakše nego izvršavati nametnute zahteve. Postizanje uspeha pri sprovođenju lične odluke predstavlja lično zadovoljstvo i učiniće vas srećnim. Neka apstinencija bude vaša najbitnija odluka. Bićete zadovoljniji sobom jednako kao i vaše okruženje. Vaš način života će se drastično promeniti na bolje.

5. Apstinencija je stil života . Osim subjektivnog zadovoljstva, apstinencija, pre svega, znači zdrav život. Uvođenje i stvaranje novih navika, kako u fizičkom, tako i u psihološkom smislu, predstavlja kvalitetan doprinos sopstvenom zdravlju. Stavranje novih navika trebalo bi da vam bude interesantno, da vam probudi znatiželju, da vam bude izazov.

6. Apstinencija je izazov. Odabrati pravi put i ostati na njemu predstavlja veliki izazov da se pre svega dokažete pred samim sobom. Apstinencija je upravo to. Pravi put i šansa da probudite i ispoljite jake strane svog karaktera. Što više vremena apstinirate, pozitivna strana vašeg karaktera postaće dominantnija i sve ćete manje napora morati da uložite da biste ostali na pravom putu. Apstinencija je dokaz vašeg karaktera, lično zadovoljstvo. Uživajte!

7. Apstinencija je zadovoljstvo. Imate mogućnost da budete zadovoljni svojim životom ili da nastavite po starom. Pošto niste zadovoljni prethodnim načinom života, imate pravo i obavezu da to promenite. Apstinencija je način da budete zadovoljni svojim životom. To je mogućnost pronalaženja zadovoljstva u svakodnevnim stvarima i dogadjajima koje ste zaboravili, a koji su sastavni deo života. Jedino od vas zavisi da li ćete iskoristiti mogućnost da budete zadovoljni. Iskoristite je!

8. Apstinencija je izvor beskrajnih mogućnosti. Vaša apstinencija vam jedino uskraćuje mogućnost da upropašćavate sopstveni život. Sve ostale mogućnosti u životu su upravo pred vama. U vašim rukama se nalazi katalog prepun mogućnosti. Za koju ćete se odlučiti jedino zavisi od vaše želje, mašte i kreativnosti. Ne očekujte priliku, iskoristite svoje potencijale i prednost apstinencije. Stvorite sebi priliku! Dokažite se u ličnom i porodičnom životu. Realizujte svoje poslovne ideje. Apstinencija vam daje šansu za to. Neka izbor svake vaše prilike bude vaša pobeda. Borite se za pobedu!

9. Apstinencija je pobeda. Sama činjenica da apstinirate je vaša pobeda. Pobeda zdravlja nad bolešću. Pobeda zadovoljstva nad agonijom. Pobeda sreće nad očajom. Pobeda napretka nad propašću. Pobeda zdravog razuma nad bolesnim umom. Pobeda harmonije nad konfuzijom. Apstinencija je vaša životna pobeda. Vi ste nosilac te pobede.

10. Apstinencija je individualizam. Vaša apstinencija vas izdiže iznad uobičajenih modela ponašanja. Jača vas kao individuu. Vaše «ja» je opet veliko JA. Donošenje odluka, ponašanje i razmišljanje je u potpunosti pod vašom kontrolom. Postupci koje činite su svesni, promišljeni i nikada se nećete stideti i kajati zbog njih. Apstinencija vam omogućuje da čvrsto držite kormilo svog broda koji se zove život. Vaš brod je na pravom kursu. Budite ponosni zbog toga!

11. Apstinencija je ponos. Imate puno pravo da budete ponosni na sebe. Apstinencija je posao koji zahteva angažovanje cele ličnosti. Ponovno potvrđivanje ličnih kvaliteta ućiniče da budete sigurniji u sebe. Promena ličnih osećanja i ponašanje izazvaće obavezno promenu i u vašem okruženju. Kada se vide rezultati pozitivne promene i vaši najbliži će biti ponosni na vas. U pozitivnom i srećnom okruženju svi problemi koji naiđu prevazilaze se mnogo lakše ili prosto se rešavaju sami od sebe. U interesu vam je da istrajete u kreiranju pozitivnog okruženja.

12. Apstinencija je proces. Proces koji ima svoj početak i koji traje. Ne može se malo ili mnogo apstinirati. Može se samo apstinirati. U suprotnom prekidate proces, a posledice koje bi izazvao eventualni prekid procesa apstinencije već ste iskusili. Apstinencija je može da bude životno opredeljenje, sam život. Kao što ne razmišljate o konačnostima u vezi sa sopstvenim životom, tako ne razmišljate ni o apstinenciji u tim kategorijama. Jednostavno život i apstinencija postaju jedno. Razmišljajte samo kako da ih unapredite i oplemenite kako bi vam bili što ugodniji. Vi ste jedini kreator svojih životnih uspeha.

13. Apstinencija je realnost. Apstinencija je zdrava realnost i ona čini realno životno okruženje puno jednostavnijim i konfornijim. U prilici ste da opet primetite neke detalje koji su sastavni deo života. Osećate prave mirise, raspoznajete zvuke i boje. Imate osećaj za normalnu komunikaciju sa okruženjem i uživate u tome. Suptilniji ste prema najdražim osobama. Imate osećanje brižnosti za najbliže. Ponovo volite. Gajite tu realnost!

14. Apstinencija je sadašnjost. Živite u sadašnjosti! To je jedini vremenski period na koji možete direktno da utičete. Prošlost i budućnost su kategorije nad kojima nemate direktni uticaj. Apstinencija je vaša sadašnjost i dovoljno je da samo u tim okvirima razmišljajte o njoj. Ostanite u razmišljanjima o apstinenciji u sadašnjem trenutku i bićete srećni. Svoju odgovornost usmerite na sadašnji trenutak, na današnji dan. To je jedina vaša obaveza u vezi sa apstinencijom. Priznajte da je, u odnosu na dobrobit koju dobijate od apstinencije, vaša obaveza zaista jednostavna, ali je od presudnog značajna.

15. Apstinencija je promena. Velika promena na bolje. Za ovakvu promenu ste lično najzaslužniji i najodgovorniji. Da bi ste postigli potpuni uspeh u menjanju svog načina života, okruženja, komunikacije i odnosa sa okruženjem, potrebno je da učinite samo jednu stvar: da promenite sebe. Još jednostavnije, da promenite način razmišljanja. Sve ostalo će se automatski promeniti. Apstinencija je upravo ta promena. Sada možete ispravno da razmišljate. Samim tim i vaši postupci su ispravni, a ujedno ste zadovoljniji svojim životom. Vaše zadovoljstvo kao pojedinca prenosi se na vaše okruženje, porodicu. I obrnuto, opšte stanje u porodici se prenosi na svakog člana. A ništa lepše nego živeti u zadovoljnom okruženju. Sve to samo zbog promene načina razmišljanja i ugla iz koga ste do sada gledali na svoj život. Razmišljajte o svom razmišljanju. Razmišljajte o apstinenciji.

16. Apstinencija je sloboda. Konačno ste slobodni. Traganje za slobodom je išlo zaobilaznim putem. Način na koji ste pokušali da iskažete svoju slobodu bio je sve samo ne sloboda. Shvatili ste da čovek ne može da se ponaša i da živi po svom, pa čak ni da razmišlja o čemu želi kada ima gospodara nad sobom. Apstinencija je vaša lična sloboda. Sada ste u stanju da razmišljate, živite, radite, putujete, družite se, volite... Beskrajni izbor mogućnosti je pred vama. Sposobni ste da uživate u svakom poslu, svakom druženju, svakom mestu gde se nalazite i da zadovoljstvom bude ispunjen svaki trenutak vašeg života. Nakon pobede nad zlim gospodarom znaćete da više poštujete i cenite svoju slobodu.
User avatar
YugoS
Posts: 635
Joined: Tue Apr 21, 2009 1:14 pm

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by YugoS »

Divno !
Blago njemu !

Hvala M.Djiju na porukama !
narkoman sam al' najlepsi.
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by klara60 »

Bravo Sanela za ove poruke sto si postavila =D>
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by Vuk »

Godina 2010.
Sve moguće bolesti se leče, neke i brže nego što se ikada zamišljalo. Pa zašto onda još uvek verujemo u staru otrcanu laž: "Jednom narkoman uvek narkoman." Naš način života u drogiranju bio je kakav je bio, radili smo stvari kakve smo radili da bi došli do droge. To što bi nas većina društva radije osudila na smrt nego pokušala da pomogne i to je OK s obzirom šta smo sve činili. Ali dokle da pored svega i sami sebe lažemo. Zavisnost je bolest. Bolest koja se leči. Bolest posle koje je normalan život moguć. Ceo svet nas zatrpava sranjima tipa: "Nema ti leka!"; "U najboljem slučaju pređi na neku drogu koju će ti doktori prepisati i živi kao zombi, tako nećeš štetiti društvu, a tvoj život je i tako izgubio vrednost!"; ili u jednostavnom slučaju "Kill em all!" Pa ne moramo to onda i sami sebi da radimo. Oporavak je moguć i laž:" jednom narkoman uvek narkoman" je mrtva, mi se oporavljamo!
Ali ostaje jedno jednostavno pitanje:
Da li ti je bilo dosta?
Moon child
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by klara60 »

Vuk wrote:Sve moguće bolesti se leče, neke i brže nego što se ikada zamišljalo. Pa zašto onda još uvek verujemo u staru otrcanu laž: "Jednom narkoman uvek narkoman."

Koliko straha je u meni stvorila recenica "Jednom narkoman-uvijek narkoman" na pocetku ove moje i kcerkine borbe, pa i sada kada su se stvari (pogresan izraz-"stvari",- bolje receno-"stanje psihe, istinsko odrazavanje tog stanja na svakodnevne dogadjaje i reakcije") toliko popravile, za nepovjerovati, meni ta kobna recenica ne da mira....Jos kad tome dodam lose primjere sa ovog foruma-recidive i sl. sva se uspanicim...
A, onda Sasa, Vuk, Boban, Yugos, Joe i dr. unesu toliko zeljeni mir u moju dusu, donesu nadu da cu i ja ovdje jednog dana velikim slovima napisati : "Narkomanija je izlijeciva bolest!".

PS. Slusam neku vijest na TV i izmedju ostalog , da bi objasnili licnost aktera nekog dogadjaja rekose"...to je uradio bivsi narkoman..." valjda s namjerom da umanje znacaj tog covjeka-a u meni to izazva tako veliki revololt, da sam glasno prokomentarisala: "Idioti, taj bivsi, ako je bivsi je COVJEK HEROJ, kada se uspio izvuci iz kandzi droge, ali vi glupaci to ne shvatate!". Zbog ovog mog misljenja, duzna sam zahvaliti ovom Forumu (svima vama koji pisete na njemu) sto postoji.
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by Vuk »

klara60 wrote:"Idioti, taj bivsi, ako je bivsi je COVJEK HEROJ
Istina!
Priča mog drugara koji je sada negde oko 7-8 godina čist...izlazi na aerodromu u NYCu, hvata taxi, već je u napred na netu pogledao gde ima sastanaka NA i ide pravo sa torbama na jedan pa tek onda u stan...Priča to taxisti (tamo se NA program podrazumeva i potpuno je main stream, nema potrebe za objašnjavanjem) i ovaj ga na to pita: "Koliko si čist?" Tip odgovara: "4 godine." Taxista: "Woow, svaka čast, samo nastavi, samo napred čoveče!"
Tamo je već decenijama poznato da je zavisnost izlečiva bolest, da postoji program koji to ruši, da se ljudi oporavljaju, pa samim time i nije toliko čudno što ljudi u tim situacijama podržavaju bivše narkomane, umesto da ih osuđuju za ono što su bili pružaju im ruku zbog onoga što će biti...
...ali iz naše perspektive ovde sve to još zvuči kao SF idila....bude i to, vreme će pokazati da se oni koji žele zaista i u potpunosti i oporave!
Last edited by Vuk on Mon Feb 22, 2010 7:56 pm, edited 1 time in total.
Moon child
User avatar
saša-ex
Posts: 1907
Joined: Sat May 06, 2006 9:55 am
Location: Beograd

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by saša-ex »

klara60 wrote:
Vuk wrote:Sve moguće bolesti se leče, neke i brže nego što se ikada zamišljalo. Pa zašto onda još uvek verujemo u staru otrcanu laž: "Jednom narkoman uvek narkoman."

A, onda Sasa, Vuk, Boban, Yugos, Joe i dr. unesu toliko zeljeni mir u moju dusu, donesu nadu da cu i ja ovdje jednog dana velikim slovima napisati : "Narkomanija je izlijeciva bolest!".

Dodao bih Zonu, Rajouno, Mustafu, Elviru, Gutu, Trnu, Davora....Ima tu jos ljudi koji dokazuju da je pobeda moguca.
SAMO CEO ŽIVOT...
User avatar
YugoS
Posts: 635
Joined: Tue Apr 21, 2009 1:14 pm

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by YugoS »

Tek sad pomno procitah !

Teta Klaro,
puno vam hvala sto me uglaviste medju ove ljude,ali ja sam samo uspio da ukrotim i stavi pod kontrolu moju ovisnost.
Nije ni to mali posao,ali je daleko od uspjeha ljudi s kojima se nadjoh u drustvu.

:D
narkoman sam al' najlepsi.
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by Vuk »

`naš kako kažu: skinsi takav si!
:D
Moon child
inesz
Posts: 55
Joined: Sun Jul 06, 2008 3:13 pm

Re: Poruke liječenog zavisnika

Post by inesz »

Moram priznat da je ovaj tekst o apstinenc.nesto najbolje sto sam procitala vezano uz apstin.i sve to je istina...mozda to ne vidimo tek u onoj fazi drog ili odmah kad se skidamo ali uistinu je tako !!!
I ja sam se bojala za tu uzrecicu Jednom ovisnik,uvijek ovisnik..dok mi psih realno nije rekla da cemo mi biti izljeceni ovisnici,ovisnici koji apstin.i onda sam pocela to gledat pozitivno,kao,uspjela sam i necu posustat opet,konacno imam normalan zivot i sto je najbolje uzivam u njemu...
Post Reply