Hidromorfon

Na ovom forumu ćete moći čitati stručne tekstove u vezi narkomanije, tretmana i drugih srodnih tema. Korisnici foruma neće imati mogućnost komentarisanja tekstova.
Voyager93
Posts: 34
Joined: Thu Apr 17, 2008 8:41 pm

Hidromorfon

Post by Voyager93 »

Generalno

Hidromorfon (Palladone IR®, Dilaudid®, Jurnista®) je snažan centralno delujući analgetik klase opioida; on je derivat Morfina, tačnije hidrogenizovani keton istog – stoga je on polusintetska droga i opijat i istinski narkotik. Koristi se u medicini kao alternativa Morfinu. Modifikacija Morfinskog molekula rezultovala je u supstanci sa mnogo većom lipidnom rastvorljivosti i sposobnosti da prođe kroz moždanu barijeru i time pruži dosta bržu i kompletniju CNS penetraciju. Takođe, Hidromofron deluje brže i oko 8 puta je snažniji od Morfina, a 3 puta od Heroina na miligramskoj osnovi. Efektivni prelazak sa Morfina na Hidromorfon može varirati od pacijenta do pacijenta, zbog čega su zaslužni razni jetreni enzimi. Nije neobično da recimo 8mg Hidromorfona ima dejstvo kao 30mg Morfina.
Upotreba

Hidromorfon se koristi za ublažavanje srednjeg do snažnog bola, kao i za ublažavanje bolnog i suvog kašlja. Hidromorfon postaje sve popularniji u tretmanu hroničnog bola u mnogim zemljama, a takođe se koristi i kao substitucijska terapija za heroin (prva istraživanja o hidromorfonskom održavanju izvela je Australijska vlada 2002. godine i imali su veoma pozitivne rezultate i kod osoba koje su dobijale samo Hidromorfon i kod osoba koje su dobijale kombinaciju Metadona i Hidromorfona). Hidromorfon se preferira u odnosu na Morfin i Metadon u mnogim slučajevima od hitnih slučajeva do operacionog stola, pa do dugotrajnog tretmana hroničnog bola zbog Hidromorfonove superiorne rastvorljivosti, brzine dejstva i mnogo manje mučnih neželjenih efekata, ali i zbog mnogo manjeg potencijala za zavisnost u odnosu na Morfin i Heroin. Hidromorfon je takođe dobar za razliku od Morfina za pacijente i države koje se drže stigme koja je nakačena Morfinu i Metadonu.
Profil neželjenih dejstva Hidromorfona je blizak Dihidromorfinu i što je najvažnije izaziva manje mučnine i povraćanja i histaminskih neželjenih efekata nego Morfin i Metadon. U slučajevima gde se daju veće doze, Hidromorfon je lakše podizati do potrebne doze zbog ovih i sličnih razloga. Kao i svi drugi opioidi, sa ponavljanom administracijom razvija se i tolerancija tako da nema maksimalne moguće doze jer se ista uvek može povećavati, no potrebe za ublažavanjem bola ili pokrivenosti u slučajevima održavanja zavisnika obično ostaju konstantne i iste tokom dužeg perioda posle inicijalnog dizanja doze do potrebne. Tolerancija se zaista razvija jako sporo kod Hidromorfona, može se porediti sa Metadonom. Ponekad je posle određenog vremena potrebno i spustiti dozu zbog specifičnog delovanja Hiromorfona.
Sa gore pomenutim sposobnostima, Hidromorfon je veoma dobar izbor za hronični bol, a u skorije vreme se shvata i kao veoma dobar agent za održavanje opioidno zavisnih pacijenata. Mnogi pacijenti sa hroničnim bolom i oni koji su na održavanju tvrde kako Hidromorfon ima raspon delanja koji im godi koliko i Morfin, a mnogo bolji od potpunih sitetika kao što su Metadon, Fentanil ili Levorfanol u uklanjanju patnje i smorenosti. Hidromorfon takođe nema toksičnih metabolita koje imaju mnogi opioidi kao što je Petidin i opioidi Metadonske klase. Hidromorfon takođe izaziva manje lučenje histamina i izaziva manje opštih neželjenih efekata nego drugi opioidi.
Hidromorfon hidrohlorid je so korištena skoro u svim preparatima koji sadrže Hidromorfon. Neki od brendova sadrže i male količine sulfita. Hidromorfonov raspon efikasnosti između I.V. i oralne primene iznosi 5:1. Tako da je 30mg oralno datog Morfina jednako odnosno slično oralno datom Hidromorfonu u dozi od 7.5mg, ili 10mg Morfina datom injekcijom je isto kao 1.5mg Hidromorfona datog injekcijom. Dakle, korespodencije doza su da je 8mg Hidromorfona jednako 30mg Hirokodona, 24mg Oksikodona, 200mg Kodeina, 135mg Dihidrokodeina, 20mg Dihidromorfina, 15mg Nikomorfina, 12mg Heroina, 16mg Metadona, 18mg Ketobemidona i 8mg Dekstromoramida dato oralnim putem.
Ovo može varirati od osobe do osobe, pogotovu kod oralne administracije, zbog nekih stvari kao što su relativni i apsolutni nivoi nekih jetrenih enzima, PH sistema i drugih. Ovo se posebno odnosi na Metadon, Levometadon i Fenadoksin, sa kojima treba imati dodatne mere opreza kada se sa njih prelazi na korespodentnu dozu Hidromorfona.
Hidromorfon ne treba davati osobama koje nemaju toleranciju na opioide I to treba biti shvaćeno veoma ozbiljno !
Pogodni pacijenti za sporo otpuštajuće verzije Hidromorfona su osobe sa srednjim do jakim hroničnim bolom kojima je potreban analgetski učinak tokom svih 24 časa.

Klinička Farmakologija

Hidromorfon je čisti opioidni agonist čiji je glavni učinak analgezija. Tačan mehanizam analgetskog delovanja Hidromorfona je još uvek nepoznat. Ipak, određeni receptori u mozgu I kičmenoj moždini igraju glavnu uogu u analgetskom dejstvu Hidromorfona. Hidromorfon umanjuje refleks kašlja delujući direktno na centar u medulli. Hidromorfon izaziva miozu čak I u totalnom mraku.

Gastrointestinalni Trakt
Hidromorfon smanjuje motilnost što se povezuje sa povećanjem tonusa glatkih mišića u antrumu stomaka I u dunodeumu. Varenje hrane je odloženo u manjem delu I propulsivne kontrakcije su smanjene. Propulsivni peristaltički talasi su smanjeni, dok se tonus može povećati do nivoa spazma što rezultira u konstipaciji. Drugi opioidni efekti mogu uključiti smanjenost u gastričkom, biliarnom I pankreatičnom lučenju, spazam sfinktera I blage povećanosti vrednosti seruma amilaza.
Kardiovaskularni Sistem
Hiromorfon, iako mnogo manje od ostalih opioida, može izazvati lučenje histamina sa ili bez asocirane periferne vazodilatacije. Manifestacije histaminskog lučenja mogu biti pruritus, crvene oči, znojenjei ortostatska hipotenzija.
Endokrini Sistem
Mnogi opioidi su pokazali da imaju uticaj na lučenje hormona. Opioidi inhibišu lučenje ACTH, kortizola I LH kod ljudi. Takođe stimulišu prolaktin, sekreciju hormona rasta I pankreatičnu sekreciju insulina I glukogena kod ljudi, pacova I pasa.

Farmakokinetika
Absorpcija
Administracija jedne Jurnista® tablete karakterisana je dvofaznim delovanjem, relativno brzom povećanju do inicijalnog vrha koncentracije, sa pratećim sporijim penjanjem u koncentraciji koje se održava u sledećih 24 sata.
Metabolizam
Hidromorfon se metaboliše direktno konjugacijom, ili 6-keto redukcijom praćenom konjukcijom. Posle absorpcije, Hidromorfon se metaboliše u glavne metabolite hidromorfon-3-glucironid, hidromorfon-3-glukozid i dihidroizomorfin-6-glukoronid.
Metaboliti Hidromorfona su pronađeni u plazmi, urinu i ljudskim hepatocit test sistemima. Ipak, nije još poznato da li se Hidromorfon metaboliše pomoću citohroma P450 enzimskim sistemom. Hidromorfon je veoma slab inhibitor ljudskih CYP izoforma uključujući CYP1A2, 2A6, 2C8, 2D6 i 3A4 sa IC50 > 50nM. Stoga, ne očekuje se da Hidromorfon inhibiše metabolizam drugih lekova koji se metabolišu pomoću ovih CYP izoforma.

Eliminacija
Posle intravenski primenjenog Hidromorfona, terminalni polu-život je 3 časa, a klirens je 1,66L/h. Očigledni terminalni poluživot Jurnista® sporo solobađajuće formulacije je oko 18.6 časova.

Održavanje Opoioidno Zavisnih Osoba Hidromorfonom
Često se o ovome govori kada pacijent održavan na Metadonu ne uspe da se udalji od drugih psihoaktivnih supstancija ili mu na bilo koji drugi način ne odgovara dejstvo Metadona. U inostranstvu se sve više i više forsira održavanje heroinom, ali mnoge zemlje pribegavaju održavanjem Hidromorfonom u zadnje vreme, jer on nema političku stigmu kao Heroin.
Alternativna mogućnost je Hidromorfon u oralnoj i injektabilnoj formi za ovisnike.
Prednosti su mnoge:
- Subjektivni osećaj Hidromorfona je slićan Heroinu, dok ima mnogo manje neželjenih dejstava i potpuno je čist
- Hidromorfon je registrovan u Srbiji, tako da se može prepisati u medicinske svrhe i iskoristiti u kliničkim ispitivanjima
- Korištenje Hiromorfona se može otkriti analizom urina
- Hidromorfon nema politički simbolizam u Srbiji kao Heroin i Metadon
- Hidromorfon Jurnista® preparacija traje tokom celog dana
- Hidromorfon za razliku od Metadona ne izaziva histaminsko lučenje, ne izaziva pospanost i nema toksičnih metabolita
- Mnogi pacijenti koji ne reaguju na Metadon bi po Australijskim istraživanjima iz 2002. godine prosperirali prebacivanjem na Hidromorfon Jurnista® preparaciju.
- Opšte studije govore da je tretman sa Hidromorfonom, Hidromorfonom + Metadonom efikasniji od samog Metadona u većini slučajeva
- Hidromorfon se može uzimati ceo život bez značajnijih oštećenja organizma i ne utiče na trudnoću i rod
- Hidromorfon Jurnista® tablete sa produženim delovanjem su kao i Metadon na pozitivnoj listi lekova, besplatne za ljude na održavanju

Pozdrav !
Milan Putnik
aguero
Posts: 2
Joined: Thu Apr 23, 2009 12:56 pm

Re: Hidromorfon

Post by aguero »

Hidromorfon nije los ali je Morfin bolji jedno 1000 puta i nemora da znaci da ako je neki lek opioid da ce da te dobro uradi,pogotovo ti sinteticki ja mislim da to nista nevalja jedino Metadon isto nije los a sto se stetnosti tice neki kazu da je toxican neki kazu da nesteti uopste ja mislim da nije puno stetan ja ga pijem 50mg godinu i po dana i zadnjih 6 meseci me smorio.Pio sam Concertu pa su mi je izbacili jer sam poceo da je zloupotrebljavam.Inace naj ne stetniji opijati su Hidromorfon,Morfin,Dihidrokodein,i cak Diacetilmorfin(Heroin)ali cist farmaceutski, da nije mesan sa 100 drugih supstanci,to jest ulicni Heroin on je mnogo stetan to znamo svi.I tu su jos oxikodon i hidrokodon koje nisam probao i nemogu nista da kazem ali verovatno su dobri pogotovo ovaj oxikodon njega svi hvale.I mislim da onim zavisnicima koji zaista nemogu da se skinu sa ulicnog heroina a ne odgovara im Metadon treba uvesti Morfin kao drugu opciju za odrzavanje,time bi drzava smanjila i stopu kriminala i manje bi bilo dilera droge, nego mozda im bas to i odgovara.Ljudi svuda sem u srbiji Morfin se koristi za odrzavanje kada sam procitao u Bugarskoj Rumuniji o razvijenijim zemljama da ne pricam oni imaju 5 opioida pa koji ti odgovara nega ti daju logicno jel da.Znam da se Voyager slaze samnom da Morfin treba uvesti za odrzavanje
User avatar
Beobandit
Posts: 365
Joined: Wed May 23, 2007 12:02 am
Location: Beograd, Srbija

Re: Hidromorfon

Post by Beobandit »

E UPUTSTVU PISE DA SE NEKI LEKOVI NE SMEJU UZIMATI PARALELNO SA JURNISTOM(MORFIN,BUPRENORFIN IPENTAZOCIN).
ZNACHI VOYO SINULUO MIJE MINISTARTVO JE NESTASICU METADONA NAPRAVILO SAMO ZBOG MENE JER SU SE DOSETILI DA CU JA SE SETITI JURNISTE KADA POZOVEM SVETOG SAVU DA PITAM JER IMA METADONA. ZNACHI U SRBIJI SMO JEDINI JA I TI PACIJENTI KOJI SU NA METADONSKOJ TERAPIJI BILI PRINUDJENI DA PIJU DILLAUDID. PA MORACU DA PISHEM ONDA STA SE DESHAVA I KAKO I STA JER MOGUCE DA CE NEKO DUNUTI MOZDA DA SKIDA LJUDE SA META OVAKO PA DA KAZEMO KAKVI SU SIMPTOMI I KOLIKO MG JEN POTREBNO POSTO SRPSKE CUSKIJE NEUMEJU TO ISPITAJU.
PISHE UKOLIKO STE SPORTISTA I KORISTITE OVAJ LEK BICETE DISKFALIFIKOVANI ZBOG POZITIVNOG NALAZA NA OPIJATE, NE ZNAM DA LI SE TO ODNOSI I NA OLIMPIJADU U KUVANJU HEROINA JER SE OVE GODINE BORIM ZA BRONZU. A ZA SREBRO U DROBLJENU FLEXA.
KAZE NE POPIJENE TABLETE DA SE VRATE U APOTEKU DA NE STOJE U KUCI, EVO SACU KRENUO SAM VEC SAMO POSLE TRCANJA KOJE OBAVLJAM SVAKO JUTRO.
A NEKI SU MISLILI DA CU KRIZIRATI, PA MOJ MOZAK I PSIHOLOGIJA I UBEDJIVANJE LEKARA JE DALEKO OTISLO ZA 12 GODINA DROGIRANJA STA SU MISLILI DA CU DA SEDIM KUCI I KUKAM ZGRCEN JAO STO NEMA, JAO STO NEMA. A I PRAVILA LEPO KAZU KRIZIRATI SE MOZE SAMO SVOJEVOLJNO AKO SE ODLUCIS NA RAPID DETOXICATION NIKO TE NE SME PRISILITI NA TO, PODSTICATI NA TO ILI TE DOVESTI USITUACIJU DA TI JE TO JEDINA OPCIJA NI POD RAZNO.SAMO STO SE O TOME CUTI JER ZAVISNICI KOJI DODJU SA RODITELJIMA BUDU UCENJENI NA KRIZIRANJE DAL PRETNJOM DA LETE IZ KUCE ILI SE VEC PRONADJE SLABA TACKA, MENE NEMA KO DA IZBACI I USLOVLJAVA.
User avatar
sanela
Posts: 3897
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Hidromorfon

Post by sanela »

Beobandit wrote: A I PRAVILA LEPO KAZU KRIZIRATI SE MOZE SAMO SVOJEVOLJNO AKO SE ODLUCIS NA RAPID DETOXICATION NIKO TE NE SME PRISILITI NA TO, PODSTICATI NA TO ILI TE DOVESTI USITUACIJU DA TI JE TO JEDINA OPCIJA NI POD RAZNO.SAMO STO SE O TOME CUTI JER ZAVISNICI KOJI DODJU SA RODITELJIMA BUDU UCENJENI NA KRIZIRANJE DAL PRETNJOM DA LETE IZ KUCE ILI SE VEC PRONADJE SLABA TACKA, MENE NEMA KO DA IZBACI I USLOVLJAVA.
Možeš li mi samo napisati gdje pišu ta pravila, odnosno čija su to pravila. To prvi put čujem, pa me zanima.
User avatar
Beobandit
Posts: 365
Joined: Wed May 23, 2007 12:02 am
Location: Beograd, Srbija

Re: Hidromorfon

Post by Beobandit »

Pa Sanela nisam se ja mozda izrazio dobro ali niko me nemoze prisiliti da kriziram na suvo. Niko. I svuda se dobijaju lekovi. Lik iz kraja je uhapsen u Amsterdamu za lazni pasos i ko zna sta i cim je prevodioc dosao kada je rekao da uzima heroin nije ga vise od mesec dana uzimao pre toga a probao 2meseca pre. Pitali ga jer hoce da mu spsustaju ili svaki dan isto.A mogli su da ga cusnu i gotovo u neku sobu bez icega. Samo kako on kaze davali su mu 40 mg. Ili sam ja tako shvatio. Mada on kaze 105, sta je 105 kapi ili 105 mg ne znam pre je 100-120 kapi dobijao, a to je doza koja suzbije svaku krizupoduslovom da pretoga osoba nije pila metadon. Jedino se moze kriza javiti ponovo pre isteka 24 h, jos bolje na 12 h je verovatnije prvih dana.
Takvih je primera koliko hoces. Niko ne moze da natera nikoga na detoksikaciju bolnu bez lekova ako su lekovi dostupni a danas stvarno ne znam gde nisu. Mogu mama i tata dete od 15 godina i to je pitanje ako se zali da mu nije dobro mnogo.
Da to su neka pravila ljudskosti koja jos nisu dosla do izrazaja na Balkanu ali uskoro ce vam biti jasna kada svako bvude mogao da tuzi svakoga za najmanju sitnicu,uskracivanje bilo cega, oduzimanje opcija ili primoravanje na nesto sto taj nece. Bolesnik ima pravo na izbor lekova a zavisnost je izjednacena sa drugim bolestima eto tako ako ti je lakse. Jer valjda nisi mislila da pise negde ZABRANJENO KRIZIRANJE. Ne to ne pise ali za zavisnost postoje lekovi i svako ima pravo da izabere koji ce i da li ce ih piti uopste.
User avatar
Beobandit
Posts: 365
Joined: Wed May 23, 2007 12:02 am
Location: Beograd, Srbija

Re: Hidromorfon

Post by Beobandit »

Ja sam i mislio da Jurnista nece nesto pokriti i tenziju kod Metadonske krize, iako imam lep rad u glavi. Heroin tj pusenje heroina lepo pokriva jedino sto nisam mogao da spavam duze od 4-5 sati. I to sam se budio a legao sam fino napusen. Vise se i ne secam ja sam pre cuo da neko nije mogao da zaspi na heroin a ja sam pre spavao kolko hoces. Ali ovo je sigruno od Metadona. I definitvno me pusenje bolje sredi nego gan. Valjda ono brzo prodje flesh pa sam provalio da samo vadim iz kese karticom cim on prodje. Ovako izvadim malo izdrobim i nekoliko sati sam OK. Tako bih mogao dokle hoces, cak zadna 2-3 dana sam poceo i da se oporavljam da jedem vishe, da radim po kuci sta stignem. Prvih 5 sam na jurnisti i ostalim lekovima bio u krevetu. Tako da cu ovako dok ne stigne Metadon. Vise moji kada zovu i ne izvaljuju glas da sam na heroinu totalno je postao lek koji vadi iz govana u koje me je potopilo ne Hemofarm sada nego Agencija za Lekove i Medicinska sredstva koja treba da ga registruje.
User avatar
sanela
Posts: 3897
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Hidromorfon

Post by sanela »

Ih, ti sad našao Amsterdam da porediš sa ex-yu svijetom.
Mislim ja da to u praksi nije ni blizu kod nas. Evo, npr. kako je u zatvorima sa ovisnicima koji uđu navučeni ili kad policija ispituje nekog ko je navučen... hm... daleko je bogami Amsterdam...
check021
Posts: 94
Joined: Mon Nov 10, 2008 7:18 pm

Re: Hidromorfon

Post by check021 »

Ep! Imam pitanje... Na metadonskoj terapiji sam vec sest meseci... Da li doktor ,u metadonskom centru,moze da mi ispise Jurnista tablete tacnije da UVRSTI hidromorfon u metadonsku terapiju.

ZNACI:

Da uzimam metadon u kombinaciji sa hidromorfonom zbog mnogo boljih terapeutskih rezultata iliti efekata.
Ova kombinacija U OPSTE nije nepoznata,tj. kombinacija Metadon (hlorida) i Hidromorfona se odavno radi sirom sveta.Zbog disforije,tacnije u prevenciji depresije,i podsticanju blage euforije i drugih terapeutskih efekata.

Znaci PITANJE JE:

Ko moze i da li moze da mi prepise Hidromorfon u terapiji...???
toto-rina

Re: Hidromorfon

Post by toto-rina »

Bio sam na blogu checka. Jbt on je ludji od mene, na kraju ce da izdejstvuje legalizaciju svega.
Mali je posvecen cilju totalno. Ala smo unakazili protivnike Metadopna, za sva vremena.
User avatar
sanela
Posts: 3897
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Hidromorfon

Post by sanela »

toto-rina wrote:Bio sam na blogu checka. Jbt on je ludji od mene, na kraju ce da izdejstvuje legalizaciju svega.
.
Jašta će :roll:
Post Reply