DOBRODOSLI U KLA "Grbavica"

Ovo je forum za osobe koje žele prestati piti ili koje su prestale piti i žele prodiskutovati o problemima s kojima se suočavaju prilikom održavanja apstinencije. Ovdje možete saznati informacije o programima i metodama liječenja alkoholizma

Moderator: sanela

Post Reply
User avatar
heroinapg
Posts: 3087
Joined: Fri Dec 14, 2007 5:03 am

DOBRODOSLI U KLA "Grbavica"

Post by heroinapg »

PITI ILI NE PITI NIJE VIŠE PITANjE
(M.M, 16 godina apstinencije)
:!:
U mojoj kući pilo se stalno, ja sam počeo kao dečak

Miloša Mačkića viđao sam godinama, vrlo često. Bio je kondukter u autobusu, kojim sam ja svakodnevno išao na posao i s posla. Ponekad mi se činilo da je namćor ili bar nezainteresovan za okolinu sem onoliko koliko je potrebno da obavi posao s putnicima. Verovatno ni ovo ne bih uočio da jednog jutra nisam krenuo u centar prvim autobusom. Nisam imao sitnih para a ni on. U autobusu dvoje-troje putnika meni nepoznatih. Pogledao me je bez naročitog izraza ili se meni tako činilo i progunđao "Ajde, idi". To je bilo sve, ali zapamtio sam ga za ceo život.
Nisam imao pojma da boluje od iste bolesti kao i ja. Od bolesti zavisnosti od alkohola. Posle mnogo godina sreli smo se u klubu u kome je on tada već bio dugogodišnji član. Cinilo mi se da smo se obostrano prepoznali. S njegove strane, kasnije se potvrdilo, letimično zbog čestog viđenja i ništa više, s moje zbog neplaćene karte i njegovog, za mene, posebnog reagovanja. Ne potcenjivačkog, nego jasno označenog da ne želi nikakav razgovor niti obećanje da ću platiti čim sledeći put uđem u autobus i on bude na svom radnom mestu.
Nisam ni slutio šta se iza ćutljivog, ozbiljnog i, naizgled, nezainteresovanog za okolinu i ljude, konduktera krije. Ni do ovog razgovora koji sam pribeležio nismo se bliže upoznali. No, sada je drukčije. Otvoreno, prijateljski otkrio je svoj život kao da se poznajemo od malih nogu. Naravno, pričali smo zajedno, bolje reći on je govorio, a ja beležio, o njegovom životu i bolesti od koje obojica bolujemo. Rođen je 13. juna 1940. godine u Pavićima kod Banja Luke. U kako kaže u osrednjem domaćinstvu u kome je po načinu života pijenje bilo normalna pojava. Pila se isključivo rakija. U kući se pilo stalno i njemu nije osporavano tako da je počeo piti još dok je bio dečak.

Samostalnost donela zavisnost

- Intenzivno pijenje poteklo je kada saam počeo sam zarađivati - kaže Mačkić, kada sam postao nezavistan.
Nije ni slutio da će ga ta zavisnost odvesti u zavisnost. U Novi Sad je došao 1963. godine. Zaposlio se, a najviše proveo u gradskom saobraćajnom preduzeću - 37 godina. Radio je još u dva. Stekao je poznanike i prijatelje uz čašu. Pijenje je prešlo u naviku i 1978. prvi put se obratio lekaru. Bio je dva puta u bolnici. Jednom u Novom Sadu i jednom u Vršcu.
Saveti lekara u firmi gde je radio imali su samo malu dozu efekta. Inače, kaže, bilo je dosta recidiva. Sam je odlučio da ide u bolnicu. Posle toga četiri godine je apstinirao. Zatim recidiv gotovo godinu dana. Krenuo je u ambulantno lečenje i bio pacijent dr Jovana Srbina. Doktor ga je uputio u Vršac. Cim se vratio iz Vršca počeo je da pije. Posle pola godine ponovo je započeo ambulantno lečenje.

Život na svoj način

Mladost je prolazila, nije se ženio, nije zasnovao porodicu. Konačno 1986. godine prestao je da pije, apstinencija još traje. Iste godine je došao i u Klub. Možda čudna, možda uobičajena koincidencija. Kod Miloša se to ne može tačno ustanoviti. Jer, ...
- Uopšte ne mogu da dokučim šta se dogoodilo u meni - priseća se Miloš svog davnašnjeg prestanka pijenja -, da ne pijem. Na neki način, došlo je to samo po sebi. U Klub dolazim čisto iz navike, ljude na ignorišem, dolazim redovno, osećam to kao obavezu, a ne neku potrebu.
Nije to jedino neobično kod Mačkića. Većina drugih dugogodišnjih apstinenata, kažu da im je klub druga kuća, da bez kluba ne bi uspeli u dugogodišnjoj apstinenciji.
- Sve slobodno vreme provodim u kafani - zaprepašćuje me Miloš iako sam to već načuo - staro društvo u kome sam pio, zna sve moje nedaće, ali evo već šesnaestu godinu ne pijem. Društvo s kojim izlazim moglo bi se reći da je skupljeno s brda s dola - nastavlja Miloš primećujući moju začuđenost - to je dugogodišnje poznanstvo, komšiluk. Do sada blizina alkohola nije me dovela u iskušenje. Moja deviza je: Neću da pijem, pa makar alkohol tekao potokom. Nisam za piće i tačka. Mogu biti razni problemi, ali spas u alkoholu ne tražim. Dr Srbin nikad nije odbijao da mi pomogne i pored čestih ranijih recidiva - nastavlja Mačkić - i kad bi on kao veliki moj autoritet rekao da ne idem u to društvo - ne bih ga poslušao.
Po njegovom mišljenju razlike između "onog i ovog življenja" je pre svega, što kao trezan čovek zrelije i čistije razmišlja, vodi uredan život, zdravlje ga dobro služi. Smiren je, bolje spava, jede, ima i drugih prednosti bez obzira što je ono bila mladost.
- Dobre stvari su prošle pored mene zboog pića - misleći na porodicu, dom itd. priseća se Miloš -, tako da sada kvalitet života, bez obzira što sam u godinama, nadoknađujem u svemu što sam propustio.
Da ga je neko u 25-toj ili 30-toj godini savetovao da ostavi alkohol ne bi ga poslušao. Da je nastavio, ne bi se valjao, nego bi bio mrtav. Kategoričan je Miloš Mačkić u oba slučaja, čiji je život apstinenta, ipak, neuobičajen i različit od onih koji su se takođe odrekli davno alkohola. No, to je njegova stvar. Za njega ne postoji pitanje piti ili ne piti. Možda i ovog puta izuzetak potvrđuje pravilo.
http://www.geocities.ws/klubgrbavica/tekstovi.htm
http://www.geocities.ws/klubgrbavica/novosti.htm
[b][url]http: casopis_br.5.gif
Attachments
casopis_br.5.gif
casopis_br.5.gif (18.59 KiB) Viewed 4180 times
User avatar
heroinapg
Posts: 3087
Joined: Fri Dec 14, 2007 5:03 am

Re: DOBRODOSLI U KLA "Grbavica"

Post by heroinapg »

KONTAKT
casopis_br.5.gif
casopis_br.5.gif (18.59 KiB) Viewed 4179 times
Klub lečenih alkoholičara "Grbavica":

Adresa: 21000 Novi Sad, Seljačkih buna 85Mob. telefon: 063/15-26-304 (predsednik, Zoran Manojlović)

Terapeut: Olga Janković

e-mail: manolo@eunet.rs

HALO :!: ALKO SOS
Telefon: 021/496-145 (utorkom od 15 časova)
User avatar
heroinapg
Posts: 3087
Joined: Fri Dec 14, 2007 5:03 am

Re: DOBRODOSLI U KLA "Grbavica"

Post by heroinapg »

Image
User avatar
heroinapg
Posts: 3087
Joined: Fri Dec 14, 2007 5:03 am

Re: DOBRODOSLI U KLA "Grbavica"

Post by heroinapg »


Mini AA konvencija, 26. novembar 2011.
Beograd, SrbijaDobrodošli na proslavu petog rođendana
Beogradske grupe Anonimnih Alkoholičara “Most”
(sa prevodjenjem)
Tema:AA grupa i peti korak

Konvencija će se održati u prostorijama udruženja u Krunskoj 23

Program konvencije:

Subota 26.11.2011. 10h. Okupljanje

11 h. Otvoreni AA sastanak, sa govornikom.

14 h. Zajednički ručak u obližnjem restoranu “Šumadija”.

17 - 18,30 h. Radionica na temu:AA grupa i peti korak

18,30 – 19 h. Odmor, kafa,čaj

19 h. Završni otvoreni sastanak sa govornikom i odbrojavanjem.

21- ? Žurka u palačinkarnici Amica u Mišarskoj ulici.

Na kraju završnog sastanka biće prikupljanje priloga od clanova,
prema Sedmoj tradiciji.(mi se sami izdržavamo od sopstvenih priloga)

Kontakt:
Naca: +381656689016, naca@aasrbija.com
Kole: +381638401929, kole@aasrbija.com
http://www.aasrbija.comUser avatar
heroinapg
Posts: 3087
Joined: Fri Dec 14, 2007 5:03 am

Re: DOBRODOSLI U KLA "Grbavica"

Post by heroinapg »

BOZE
DAJ MI SPOKOJ DA PRIHVATIM STVARI KOJE NE MOGU DA PROMENIM
HRABROST DA MENJAM ONO STO MOGU DA PROMENIM
I MUDROST DA RAZLIKUJEM JEDNO OD DRUGOG!
User avatar
heroinapg
Posts: 3087
Joined: Fri Dec 14, 2007 5:03 am

Re: DOBRODOSLI U KLA "Grbavica"

Post by heroinapg »

Post Reply