Page 1 of 1

Molim vas savjet. Nova u svemu!

Posted: Mon Feb 22, 2021 1:13 pm
by SandraTuzna
Dragi forumaši,
Imam jedno pitanje i nadam se da ćete mi pomoći i ne misliti da sam prilično glupa.
Dakle, nisam mlada niti neiskusna, odrasla sam u metropoli, ali nikada se nisam susretala s bilo kakvim drogama i nisam imala prijatelje ili obitelj koja to koristi ili koja se s tim bori.
Evo nakon ovog uvoda, da vam ispričam svoju priču i da mi molim vas savjetujete.
Prije 2 godine sam prohodala s dečkom/čovjekom koji dosta puši i prilično pije, i znala sam s njim razgovarati o tome ali nisam ga namjerava ostaviti zbog toga. Također, radi ok posao i ima prosječnu plaću, bez kredita, režija ili alimentacija (živi s mamom u obiteljskoj kući), ali nikada nema novaca i u prosjeku je dvije plaće u minusu.
I sve sam ja to podnosila i tražila opravdanja…dok nisam prošle godine poslije ljeta kod njega našla folijice tableta Suboxtone. Googlala sam tablete i vidjela da nisu ništa dobro i onda sam našla te iste folije u džepovima jakne, autu itd. (i sad ako se pitate kako ranije to nisam vidjela, jednostavno nisam, nisam mu kopala po džepovima, otvarala pretince auta ili pregledavala najviše police ormara u sobi).
Kada sam ga pitala što je to, rekao je da je to dobio od prijatelja i da mu pomažu da spava kada ne može i da su te tablete inače 50 kn na crno. Ali da on ne kupuje nego mu prijatelj koji mu je dužan od prije to daje.
Ja sam ga molila i ispitivala da li je bivši ovisnik (jer sam pročitala sve o tabletama), da mi kaže ako nešto iz njegove mladosti postoji a ja ne znam, da ga volim i da ću mu biti podrška. Na to se on smijao i govorio da šta sam ja luda i mislim da je on ovisnik. I eto….ja sam to objašnjenje prihvatila, on je obećao da to više neće koristiti i tako je prošlo par mjeseci. Ja te folijice više nisam našla i mislila sam ok.
Dok nisam prije mjesec dana, u kupaonici na najvišem ormaru nisam opet našla foliju s tabletom. Nisam reagirala nego sam pratila par dana da li uzima i uzimao je pola od 2mg ujutro i navečer. Vadio ih je iz auta i po jednu stavljao gore. Opet sam ga suočila, a on je rekao da da li ja stvarno mislim da on to uzima stalno i da mu je to za opuštanje…
Inače….on samo spava, dođe s posla spava, vikendima spava po 15 sati, novaca nikada nema (iako si apsolutno ništa vidljivo ne kupuje) i stalno priča o tome kako je on u mladosti prošao sve droge i koliko je novaca dao na to itd.
E sada trebam vašu pomoć, molim vas da mi kažete da li se te tablete mogu i za to uzimati (za relax i spavanje, iako mi je to sumnjivo s obzirom da ih uzima i prije posla), a ne kao lijek za ovisnike o heroinu.
I da znam….većina vas koji čita si misli, daj pročitaj šta si napisala pa će ti sve biti jasno, ali ja očito trebam još jednu potvrdu, jer sam ga ostavila zbog laži i straha tko je on.
Hvala.

Re: Molim vas savjet. Nova u svemu!

Posted: Tue Feb 23, 2021 10:02 am
by sanela
Draga Sandra,

Tvoj dečko je ovisnik o Suboxonu. On se ne mora ničim drugim drogirati, on može biti ovisan samo o tim tabletama. On očito smatra da nema problem, iako očito svakodnevno koristi i nema novca, jer sav novac daje za tablete. On da bi išta napravio u smislu promjene treba osjetiti negativne posljedice svog drogiranja, treba udariti glavom u zid i vidjeti da to ne ide tako dalje. Međutim, sve su prilike da on to neće još dugo napraviti, jer je na poslu funkcionalan, ima krov nad glavom, mamu, tebe. U njegovoj glavi je sve ok posloženo i on stvarno misli da mute tablete nisu problem i da ih koristi za opuštanje.

E sad ti imaš dvije opcije u takvoj situaciji: 1. da prihvatiš da je on takav kakav jeste i da se neće zadugo početi mijenjati ili 2. da ga ostaviš. Sve drugo bi iziskivalo ulaganje ogromne energije, ubjeđivanja, glumljenja detektiva, a dovelo bi do toga da se raziđete. Nisi napisala koliko mu je godina, ali pretpostavljam da nije mlađi od 30 godina.

Napravila si i za sebe i za njega najbolju stvar što si ga ostavila. Sad pusti i idi svojim putem. Na početku će biti teško, ali vremenom će ti biti lakše.

Re: Molim vas savjet. Nova u svemu!

Posted: Tue Feb 23, 2021 10:55 am
by SandraTuzna
Draga Sanela,

puno ti hvala na odgovoru.
Nisam znala gdje da tražim savjet, a sve što sam pročitala o tim tabletama na netu je grozno.
Tu sam možda i tražila slamku spasa da to možda i nije tako gadno. Jer ja još uvjek ne znam da li je to on počeo uzmimati ovako jer mu je netko rekao daj si to pij da se opustiš i spavaš (bez neke teške ovisničke prošlosti o drogama) ili je stvarno liječeni ovisnik a meni to ne želi priznati.
Pitala sam se da nisam možda prereagirala, da to i nije možda tako strašno.....iako sve govori da je i da je sklon porocima. Puši 40 tak cig dnevno, strašno pije, stalno je u gadnim minusima itd. E da i pitala si me za godine....ima preko 40!